您的瀏覽器不支援JavaScript功能,若網頁功能無法正常使用時,請開啟瀏覽器JavaScript狀態
雙語、雙語資料庫、雙語國家、雙語政策、雙語資源、雙語網站、英文、英語
:::

時事脈動 News

*****Break Down-來聽聽「台中爵士音樂節」

2022/11/24

提供機關:國家發展委員會

台中爵士音樂節
台中爵士音樂節

秋天微涼的夜晚,還有什麼比聽聽讓人陶醉的爵士樂更合適呢? 台中市十月舉辦的爵士音樂節,長達九天,讓聽眾大享耳福,聽到台灣最高水準的爵士樂。請加入ICRT的Caitlin, Jane 還有 Tim在播客節目[新聞說分明]裡面,討論這個音樂節舞台上以及舞台下的各種趣聞。

[新聞說分明]輕鬆有趣,不但增進對某些新聞事件的了解,也可以順便學一些英語表達方式。所以端一杯香濃咖啡或是好茶,坐下來聽聽ICRT Break Down 吧!


Vocabulary — 2022 Taichung Jazz Festival

Fusion 融合

The famous chef opened a new restaurant which features fusion cuisine, a mix of Japanese and French food.

這位名廚開了一家餐廳,提供融合法式和日式料理的餐點。

⠀⠀

Genre (文學或音樂的)形式

What’s your favorite musical genre? 你最喜歡哪一種音樂?

I think I’d have to say rock-n-roll, it’s the one type of music I never grow tired of. 我要說是搖滾樂。我對搖滾樂從來不會厭煩。

⠀⠀

A cappella 無伴奏清唱

The band released an a cappella version of their hit song, and it is amazing. 這個樂團把他們最受歡迎的歌用清唱的方式發表,非常棒。

⠀⠀

Birthplace 出生地

New Orleans is said to be the birthplace of jazz. 紐奧良是爵士樂誕生之處。

⠀⠀

Bebop (咆勃爵士樂,又譯波普、比波普、或博普) 它是爵士樂的一種特殊旋律,節奏快速。

I was just listening to some bebop jazz on the radio, I really liked the sound. 我正在聽波普爵士樂廣播,很喜歡那種音樂。

⠀⠀

Lecture 講授

The professor gave a lecture on the history of jazz, and its many genres.

教授講授爵士樂的歷史和它的多種形式。

⠀⠀

Showcase 陳列

The film festival showcases the best of Taiwan cinema.

這個電影節放映台灣電影的最佳作品。

⠀⠀

-friendly 友善的

User-friendly 對用戶來說友善的

English-friendly 對英語(使用者)來說友善的

The bilingual policy helps to make Taiwan more English-friendly.

雙語政策讓台灣的英語環境更加友善。

⠀⠀

Indigenous 原住民的

The band fuses traditional indigenous music with jazz to create a uniquely Taiwanese jazz sound.

這個樂團融合傳統原住民音樂和爵士,創造了獨特的台式爵士樂。

:::
上捲